perjantai 7. toukokuuta 2010

"maan viljely"

Tänään hankin perunan siemenet. Ei ollut viime syksyn satoa mistä lajitella siemeniä. Vaan ihan kävin Kinnusen kaupasta ostamasta.
Mitenkähän tuosta perunan kasvattamisesta on tullut niin ailahtelevainen sato viime vuosina. Silloin, kun oli vielä karjaa ja tämä maatila sitoi työmäärällään enemmän. Olin paljon ahkerampi ja osaavampi monessa kasvien ja juuresten viljely asioissa. Nyt sitten vähän laiskanlaisesti ajattelen koko kasvimaan tekoa. Monena keväänä olisi pitänytkin laittaa, vaikkapa seiväs pellolle pystyyn ja siihen lappu, Pirkon kasvimaa. Olisipa sitten loppu kesästä löytynyt missä päin se oli. Joitakin siemenpusseja olen kylvänyt ja vannonut itselleni, että kyllä muistan harventaa ja kitkeä. Mutta, toisin on käynyt ja eipä sieltä sitten ole satoa pahemmin noukittukaan.
Peruna on vähän paremmin sitten onnistunut. Ainakin viime kesänä. Sitä ei paljoa tullu laitettua, mutta kuitenkin pitkälle syksyyn omavaraisesti. Pitänee tunnustaa, että loput sitten jäi sinne maahan, siis nostamatta.
Olen siis ollut mahottoman laiska ko. asioissa.
Mutta, nyt kun on uudet siemenet itämässä ja on myös hankittu kaikenlaisia juurikasvien siemeniä. Olen tehnyt päätöksen, että kasvimaata hoidan mahdollisemman ahkerasti kesän aikana. On niin maittavia oman maan herkut ruokapöydässä. Pitäisiköhän hankkia vielä varmuudeksi sian porsas, vasikka ja vaikkapa muutama kana. Eihän tuosta elintarvikealan lakkoilusta tiijä, kuinka kauan kestää. Elikkä omavarais talouteen. Eipä muuten hullumpi ajatuksena. Toteutuksena sitten .... en tiijä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti