torstai 8. syyskuuta 2011

Hups, ajan kulua.

Edellisestä tänne kirjoittelustakin on aika rientänyt. Mihinkähän se vaan katoaa? Kesä meni helteen kanssa kilvoitellessa. Olikin niin ihana, oikea kesä. Harrastin vapaa-ajat lammella uimapatjalla lillumista. Lapsia kutsuin kylään ja uimaan, ei olisi niin lapselliselta meikäläisen touhut näyttäny.
Mutta, nyt ranta on hiljentynyt, vesi viilentynyt ja uimapatjasta ilmat kadonneet.
Surullisilla uutisilla on tämä viikkokin vierähtänyt. Lento-onnettomuus Venäjällä on ikävä asia. Monia nuoria ihmisiä menehtyi. On surevia perheitä paljon. Kyllä tuntuu pahalta. Samoin nuoren tytön löytyminen hukkuneena Tampereelta. Tietysti oli onni että ruumis löytyi, mutta ikävä asia, että näin piti käydä.
Mielellään katson ja seuraan päivän uutisia ja ajankohtaisia ohjelmia. Mutta, joskus tulee mieleen, että eikö mitään positiivista? Eikö koskaan uutisoida mitään hyvää tai onnistumisia.Tietysti onhan esimerkiksi urheilussa niitä hyviä uutisiakin, vaikka MM kisauutiset ei Suomen kohdalla edes olleet sitä. Kymppi uutisten loppu kevennyksessähän on aina joku positiivien "uutinen", että katsojille jäisi hyvä mieli. Vaikkapa sauna rakennettu Ladan katolle tms...Se ei kyllä riitä.
Voihan se olla niinkin, ettei niitä hyviä uutisia sitten ole? Tai ne ei kiinnosta ihmisiä. Politiikassakin kerrotaan uutinen uusista päätöksistä tai suunnittelmista, ohjelmista ym. Se on sitten hyvä uutinen joillekkin ja huono sitten taas toisille.
Nyt kun uuden hallituksen linjauksia seuraa, niin uutiset, uudistukset on hyviä joillekkin. Mutta, itse koe täällä maaseudulla asuvana, ettei ne ole mitään hyviä uutisia.
Verotusta kiristeteään ja se on myös ihan ymmärrettävää. Mutta, se kuka on sen maksumiehenä, ei ole milloinkaan kaikille tasapuolista. Kunnille tullut lisäpaineita.
Kunnissa väännetään taloutta, tarvitaanko kuntaliitoksia, miten hoidetaan palvelut, koulut, terveys- ja sosiaalipalvelut? Miten olisi kaikille saatavilla tasapuolisesti kaikkea?
Ei ole helppoa kuntapäättäjilläkään. Valtion rahakirstut vaan tiukentuu kuntakassaan.
Vertasinkin kuntatalouden hoitoa yksi päivä ystävälleni. Kunta on kuin perhe. Siinä on vanhemmat ja liuta lapsia. Vanhemmat päättä ja lapset hoidetaan ja heidän toiveitaan toteutetaan mahdolliskuuksien mukaan.
Pakolliset menot hoidetaan, parhaalla ja monesti edullisimmalla tavalla. Ylimääräisiä toiveita sitten täytetään mahdollisuuksien mukaan. Perheessäkin voi tehdä hyviä ja mukavia asioita, jotka ei välttämättä aina tarvitse rahaa. Mitähän ne voisi olla kuntapuolella? Tässä tulee mielen se yhteisvastuullisuus. Kolmansien sektoreiden toiminan tulemista mukaan kunnan palveluihin puhutaan paljon. Mutta, sitä ei ole tarpeeksi tuotu esille, eikä kehitetty. Tänäkin päivänä heidän toiminta antaa paljon hyviä toimintoja kunnissa. Miusta olis tarpeellista että ne palvelut koottaisiin ja tiedotettaisiin mitä ne on ja myös kehitettäisiin, mitä kaikkea vielä olisi mahdollisuutta tehdä. Heidän tuomat toiminnat eivät ole saaneet mielestäni täyttä arvostusta eikä ole otettu tarpeeksi huomioon.
Tässäpä vähän mietteitäni perjantai aamuna...

1 kommentti: