torstai 20. toukokuuta 2010

Makkaran myyjä


Makkaran myyjänä
Tulevana kesänä olen monessa tapahtumassa makkaranmyyjänä ja se on homma mistä todella tykkään. Myös uskallan itseäni kehua, että olen aika taitavakin siinä. Sehän on aika vaativaa homaa :). On otettava monta asiaa huomioon tilaisuudesta missä makkaraa grillaa ja myy. Arvioitava paljonkohan on varattava tavaraa. Siihen vaikuttaa tietysti sää, se että minkälaista porukkaa on tulossa tapahtumaan, mihin aikaan se on. Monesti vähän kolakka sää suosii makkaran myyjää. Kesäteatterilla on päivänäytökset "myyvimpiä", onkohan niin että on monesti lounaan aika. Urheilukisoissa (yleisurheilu) on arvoitava mihinkä aikaan sitä menee eniten, että on valmiiksi kunnolla grillattuja makkaroita. Suosittujen laijien ja jos huippunimien suoritusten aikana ei tulla makkarakojun ääreen. Mutta sitten on pieniä taukoja ja odottelua joilloin on kuhinaa ja oltava ripeänä. Olenkin jo ilmoittautunut Joensuun Eliittikisoihin myyjäksi. Se on myös tärkeää mitä makkaraa grillaa. Ei pidä mitään halppismakkaroita grillille laittaa, eikä myöskään ole kannattavaa mitää ihan täysiliha makkaroita myydä. Kohtuu hintainen ja laadukas grillimakkra on mielstäni Atrian Hiillos. Siinä on hinta/laatu suhde kohdallaan. Toivottavasti tänä kesänä teistäkin lukijoista mahdillisman monen tapaan marakojun äärellä.

lauantai 15. toukokuuta 2010

Ah` lämmintä!

Aivan ihana herätä aurinkoiseen aamuun ja niin auringon saamaan energiaan. Nautittuani sen mahla lasillisen ja vähän murkinaa on tästä lähdettävä kukkapenkkiin. En ole mikään multasormi, mutta on niin jännittävää katsella mitä sieltä penkistä nousee talven jälkeen. Miten on perennat talvehtineet ja mitkä on myyrät käyneet järsimässä. Odotteleehan se siemenpussi kassi ja perunasäkkikin maan lämpiämistä. Kun maa on luomuviljelyssä ei ole kiirettä kylvöllä, olisi maltettava se ensimmäinen rikaruohokasvusto odottaa ja muokattava. Sitten vasta kylvettävä.
Odotan myös miespuolista henkilöä (Mikko tämä on siule) lapion varteen vartiksi tänään. Olisi uutta kukkapenkkiä laitettava. Sitten naapurin perennoita katselemaan, että mitä voisi vaihdella.
Eilen tapasin kaverit jotka ovat lintubongareita. Kuulin mukavia ja mielenkiintoisia heidän havointojaan. Täytyypä itekkin mielenkiinnolla näitä pihapiirin lintuja bongailla. Aikasimpina vuosina on meillä pesinyt paljon pääskysiä piharakennusten räystäiden alla. Mutta, nyt koko ajan vähenevät, ehkä johtuu siitä kun ei ole enää eläimiä pihapiirissä. Eikä niitä taida tullakkaan, vaikka kovasti suunnittelin. Ei saanut Reinolta oikein myötämielisyyttä hankkeeseen.
Nyt tästä viettämään tarmokasta vapaapäivää.
Ps. Niina, miten terassin rakennus edistyy?

maanantai 10. toukokuuta 2010

Terveyttä edistäviä asioita.

Olen innoissani päivittäin käynyt vahtaamassa netissä sää ennusteita. Jippii, kesä tulee. Sitä ei kannata ajatella miten pitkään lämmintä riittää. Muutaman päivän hellekkin on nannaa pakkastalven jälkeen. Toivottavasti en jo viikonvaihteessa tuskaile, että ompas kuuma, ompas kuuma.
Kovasti olen suunnitellut töihin pyöräileväni Värtsilän Asuntorantaan, nyt sitten, kun tarkenee. Helpommin sanottu, kun tehty. Muutaman koepyöräilyn olen jo sinne suuntaan tehnyt. Miten se näyttää tosi helpolta kun katsoo toisten pyöräilyä. Mutta, tänään aloitan..
Toinen kokeiluluontoinen asia on se, että aloitan päiväni lasillisella koivun mahlaa. Olen kuullut  hyviä teveysvaikutteisia palautteita ihmisiltä. Myös työkaveri kertoi, että aivan upea tuote ihmisen terveyteen. Hänen isoäitinsä (venäjän karjalasta) tiesi kasvien ja luonnontuotteiden parantavista vaikutteista. Mahla on kuulema ykkönen. Myös kaikenlaisia muita vinkkejä  kertonut. Aika monessa "rohdossa" oli vodka perusaineena :). Mahlaahan saa sitten ihan paikallis tuotteena. Tiilikaisen kaupassa sitä myydään ja jos laatikoittain aikoo hankkia Maarasilta voi myös ostaa.
Koko kevät puhuttiin kotona, että kokeillaan koivun kyljestä itselle tiputtaa, mutta se vain jäi. Onhan sillä tuotteella aika "suolanen" litrahinta. Mutta onpa siinä aikamoiset prosessit tehty ennen kuin on pullossa kaupan hyllyllä. Toivotaan, että Tohmajärvi tunnetaan vielä mainiona Mahlakuntana. Silloinhan pitää jo kunnan entisen vaakunan palauttamista harkita.
Tässäpä tälle päivälle kaksi terveyttä edistävää asiaa. Pyöräily ja koivun mahla.

perjantai 7. toukokuuta 2010

"maan viljely"

Tänään hankin perunan siemenet. Ei ollut viime syksyn satoa mistä lajitella siemeniä. Vaan ihan kävin Kinnusen kaupasta ostamasta.
Mitenkähän tuosta perunan kasvattamisesta on tullut niin ailahtelevainen sato viime vuosina. Silloin, kun oli vielä karjaa ja tämä maatila sitoi työmäärällään enemmän. Olin paljon ahkerampi ja osaavampi monessa kasvien ja juuresten viljely asioissa. Nyt sitten vähän laiskanlaisesti ajattelen koko kasvimaan tekoa. Monena keväänä olisi pitänytkin laittaa, vaikkapa seiväs pellolle pystyyn ja siihen lappu, Pirkon kasvimaa. Olisipa sitten loppu kesästä löytynyt missä päin se oli. Joitakin siemenpusseja olen kylvänyt ja vannonut itselleni, että kyllä muistan harventaa ja kitkeä. Mutta, toisin on käynyt ja eipä sieltä sitten ole satoa pahemmin noukittukaan.
Peruna on vähän paremmin sitten onnistunut. Ainakin viime kesänä. Sitä ei paljoa tullu laitettua, mutta kuitenkin pitkälle syksyyn omavaraisesti. Pitänee tunnustaa, että loput sitten jäi sinne maahan, siis nostamatta.
Olen siis ollut mahottoman laiska ko. asioissa.
Mutta, nyt kun on uudet siemenet itämässä ja on myös hankittu kaikenlaisia juurikasvien siemeniä. Olen tehnyt päätöksen, että kasvimaata hoidan mahdollisemman ahkerasti kesän aikana. On niin maittavia oman maan herkut ruokapöydässä. Pitäisiköhän hankkia vielä varmuudeksi sian porsas, vasikka ja vaikkapa muutama kana. Eihän tuosta elintarvikealan lakkoilusta tiijä, kuinka kauan kestää. Elikkä omavarais talouteen. Eipä muuten hullumpi ajatuksena. Toteutuksena sitten .... en tiijä.

tietotekniikan opiskelu

Tässä kokeilen miten picasasta siirretään kuvia. Yritin facebookkiin, mutta ei onnistunut suoraan siirtäminen. Tänne blogiin onnistui. Elikkä kotini kuva on nyt siirretty. Lisää luvassa, jos onnistuneita kuvia tulee.
Posted by Picasa